Učimo bebu plivati: kao riba u moruListopad 2013

Učiti bebu plivati je radosno i stimulirajuće te potiče prirodnu sposobnost beba da se kreću u vodi. To je trenutak radosti koji roditelji dijele sa svojom djecom!

 

Nakon 9 mjeseci u majčinom trbuhu, sve se bebe u vodi osjećaju kao kod kuće! Sve do dobi od otprilike 12 mjeseci još uvijek imaju prirodan refleks plivanja (ili refleks apneje). To znači da u vodi spontano zatvaraju usta, zadržavaju dah i pokreću ruke i noge. Zašto ne bi iskoristili te prirodne tendencije i naučili ih plivati?

 

Aktivnost koja ispunjava
Neki bazeni organiziraju škole plivanja za bebe. Cilj nije naučiti bebe plivati, već njegovati buđenje njihovih osjetila i pomoći im u razvoju motoričkih vještina. Kad su u vodi, svjesniji su svog tijela, uče kako se drugačije kretati i otkrivaju nove podražaje i osjetila. To im pomaže i da steknu samopouzdanje. Postaju samostalniji i razvijaju društvene vještine u interakciji s ostatkom grupe. A to je i poseban trenutak povezivanja i uživanja kojeg roditelji dijele sa svojom djecom. Što više poželjeti?

 

Kako se škola održava?
Svaka beba dolazi s jednim ili oba roditelja. Grupu nadgleda posebno obučeni spasilac. Voda je zagrijana na sobnu temperaturu - između 32°C i 37°C. Dijete polako, prema potrebi, ulazi u vodu dok ga Vi nosite na rukama. Kad se osjeća ugodno u vodi, sapsilac će Vam dopustiti da se postepeno spustite ispod površine vode (bez ikakve prisile za dijete) i onda ju pustite i odmaknete se nekoliko koraka. Zapanjit ćete se kad vidite kako beba pliva prema vama pod vodom! Ali ako beba nije još spremna... Ne paničarite! Možda će joj trebati i nekoliko termina prije nego što bude. Bebe usvajaju različitim brzinama, ovisno o dobi, osobnosti i prema tome koliko se ugodno osjećaju u vodi.
Tijekom škole bit će dostupan cijeli niz pomagala za djecu za pobuđivanje osjetila u vodi, ovisno o njihovoj dobi, u obliku loptica, gumenih prstenova, tobogana i slično. Ona bebi pružaju priliku da se zabavi i otkrije nove podražaje - s roditeljima ili s drugom djecom.
Ako beba izgleda umorno ili joj je hladno prije nego što škola započne, nemojte ju prisiljavati. Izvadite bebu iz vode i ugrijte ju mekim ručnikom. Cilj ovakvih škola jest da se zabavite!

 

Praktične informacije
Sa školom možete započeti čim je beba primila prva dva obavezna cjepiva - u dobi od otprilike 4 mjeseca. Prije upisa potrebno je predočiti medicinski certifikat koji svjedoči da je Vaše dijete sposobno plivati. Ne zaboravite ponijeti vodootporne pelene ili kostim za kupanje koji neće propuštati kako biste izbjegli male nezgode u vodi.
Svaka škola ne traje više od 30 minuta za bebe starosti do 18 mjeseci, a nakon toga do jedan sat za djecu o18 mjeseci do 6 godina. Nakon toga, dijete može pohađati uobičajenu školu plivanja. Zahvaljujući školi plivanja za bebe osjećat će se ugodnije u vodi, stoga će im biti lakše naučiti plivati!
Nakon škole, nahranite bebu ili im dajte mali obrok, ovisno o njihovoj dobi. Boravak u vodi troši mnogo energije i djeca će vjerojatno biti gladna. Kad se vratite kući, okupajte ih i hidratizirajte kožu kako biste uklonili sve tragove klora te nahranili i umirili kožu. Opuštena i mirna, beba će vjerojatno željeti samo odmarati!

Reagirajte na ovaj članak

Pošalji

PROCITAJTE I:

4.666665

Linija Mustela Bébé je preoblikovana kako bi pružila novu zaštitu bebinoj koži.

Linija Mustela Bébé je preoblikovana kako bi pružila novu zaštitu bebinoj koži.
0

Mustela otkriva tajnu bebine kože

Mustela je otkrila pomno čuvanu tajnu u srcu bebine kože: dragocjenu zalihu izvornih stanica koje su pravi izvor života.