Životni ciklus Mustela proizvoda

 • cycle-sm-asset-01.jpg
  Opskrba
 • cycle-sm-asset-02_3.jpg
  Ideja
 • cycle-production.png
  Proizvodnja
 • cycle-sm-asset-04_0.jpg
  Distribucija i komunikacija
 • cycle-sm-asset-05_1.jpg
  Uporaba
 • cycle-sm-asset-06_0.jpg
  Istek roka trajanja
 • Opskrba

  Najveću pažnju pridajemo proizvodnim uvjetima naših sirovina:
   

  - Dajemo prednost sirovinama proizvedenim u skladu s načelima biološke raznolikosti i pravima lokalnog stanovništva. Primjerice, u Peruu dajemo prednost avokadu dobivenom iz teško dostupnih dolina. Na taj način jačamo lokalno gospodarstvo i omogućujemo uspostavljanje održivih proizvođača: zbog izostanka redovitog kupovanja njihova voća, vrlo često je jedino rješenje koje imaju napuštanje sela i odlazak u velike gradove.
   

  - U pozive za podnošenje ponuda uključujemo kriterije održivog razvoja i svoje dobavljače potičemo da djeluju na način koji doprinosi očuvanju biološke raznolikosti te poštuje ekosustave i lokalno stanovništvo. Kako bismo bili sigurni da se naši zahtjevi poštuju, provodimo redovite provjere na terenu.
   

  - Od prosinca 2011. godine Laboratoriji Expanscience službeni su član Unije za etičku biotrgovinu (fran. Union pour le BioCommerce Ethique, UEBT), neprofitne međunarodne udruge koja pomiče etičke prakse opskrbe sastojcima dobivenih u skladu s načelima biološke raznolikosti. Kako bi mogli pristupiti UEBT-u, Laboratoriji Expanscience morali su dokazati da ispunjavaju brojne zahtjeve: poštivanje biološke raznolikosti, ljudskih prava i tradicionalnih znanja, načela etičkog poslovanja i jednake raspodjele dobiti u cijelom opskrbnom lancu.
   

  - Do 2015. godine 100% našeg biljnog sektora u potpunosti će djelovati u skladu s načelom društveno odgovornog poslovanja.

   

 • Ideja

  Počevši od izbora sastojaka pa sve do izbora ambalaže, naši su proizvodi osmišljeni s ciljem smanjivanja njihova utjecaja na čovjeka i okoliš:
   

  - Radi sigurnosti i učinkovitosti, dajemo prednost sastojcima prirodnog porijekla dobivenim od pažljivo izabranih biljaka. Stoga, proizvodi Mustela Bébé danas sadrže u prosjeku  92 % sastojaka prirodnog podrijetla.
   

  - Kada nam priroda ne dopušta ispunjavanje zahtjeva, koristimo sintetizirane sastojke većinom dobivene pomoću postupaka koji usklađenih s čovjekom i okolišem.
   

  - Ne koristimo brojne sastojke upitne kvalitete ili sastojke koji imaju negativan utjecaj na okolinu; nijedan proizvod za njegu Mustela ne sadrž paraben, ftalate, fenoksietanol, esencijalna ulja, alkohol itd.
   

  - Kako bismo izbjegli onečišćenje vode za ispiranje, sve su naše formule tekućih sredstava za pranje biorazgradive (u skladu sa standardom OCDE 302B).
   

  - Trudimo se da do 2015. godine 100% novih proizvoda Mustela bude osmišljeno u skladu s načelima očuvanja okoliša.
   

   

  Što se tiče ambalaže, primjenjujemo ekološki pristup koji se temelji na načelu smanjivanja, zamjenjivanja i recikliranja. To se očituje u brojnim postupcima:
   

   

  - Smanjivanje

  Za proizvode Mustela ne koristimo nepotrebnu omotnu ambalažu i obavijesti, a smanjili smo i korištenje određene plastične ambalaže. Do kraja 2012. godine smanjili smo potrošnju plastike za 22 tone i uštedjeli 78 tona papira i kartona. Zahvaljujući novoj praksi manjeg korištenja bočica, tijekom 2013. godine trebali bismo postići uštedu 60 tona plastike.
   


  - Zamjenjivanje

  Koristimo samo papir i karton dobivene od stabala iz šuma kojima se upravlja na održiv način i koje su certificirane u skladu sa standardima FSC ili PEFC za proizvodnju kutija i brošura za proizvode Mustela Bébé i Mustela Solaires.
   

  Također, na kartonskoj ambalaži proizvoda Mustela koristi se tinta na bazi biljnih ulja.
   

  Zahvaljujući djelomičnom korištenju  reciklirane plastike u tubama i bočicama određenih proizvoda iz linija Mustela Bébé, STELATOPIA i STELAPROTECT, smanjili smo potrošnju plastike za 4,3 tone.


  - Recikliranje

  100% bočica Mustelinih proizvoda može se reciklirati  prema kriterijima francuskih centara za recikliranje. Tijekom 2012. godine prikupljeno je i reciklirano 127 tona plastika (izvor: standardi Eco-emballages, siječanj 2012. – prodani modeli proizvoda)

   

  Konačno, već se nekoliko godina vodimo  ekološkim načelom za naš promotivni materijal kako bismo smanjili njegov utjecaj na čovjeka i okoliš.

 • Proizvodnja

  Laboratoriji Expanscience slijede inicijative usmjerene na smanjenje utjecaja na okoliš koji ima proizvodnja njihovih proizvoda i nastoje suradnicima ponuditi ugodne i primjerene radne uvjete:

   

  - Tvrtka je usvojila sustav upravljanja okolišem na svojoj proizvodnoj lokaciji i u centru za istraživanje i razvoj u Epernonu te je certificirana u skladu sa standardom ISO 14001. Ovaj međunarodni standard temelji se na načelu stalnog poboljšanja i njime se nastoji postupno kontrolirati i ograničiti utjecaj koji aktivnosti neke tvrtke imaju na okoliš.
   

  - Na toj su lokaciji ostvarena razna ulaganja s ciljem smanjenja utjecaja na okoliš: gospodarenje otpadom, smanjenje potrošnje vode i energije itd.
   

  - Expanscience nastoji poboljšati sigurnost rada za svoje suradnike. S tim u vezi provode se akcije edukacije i osvještavanja.


   

  Osim tih konkretnih akcija, Laboratoriji Expanscience postavili su si sljedeće ambiciozne ciljeve koje planiraju postići tijekom narednih godina:
   

  - Tvrtka nastoji smanjiti otpad i potrošnju vode i energije za 20% na svojoj proizvodnoj lokaciji i u centru za istraživanje i razvoj u Epernonu u razdoblju između 2010. i 2015. godine te smanjiti količinu ispuštenih stakleničkih plinova u razdoblju između 2008. i 2015. godine (ne uključujući podružnice i podugovaratelje).
   

  - Također, Expanscience nastoji do 2015. godine postići 100%-tno ostvarenje programa "kvalitete radnog života".

 • Distribucija i komunikacija

  Naša odgovornost nije ograničena samo na proizvodnju naših proizvoda. Također nastojimo što je više moguće smanjiti utjecaj koji na okoliš ima njihova distribucija: narudžbe pripremamo s najvećom pažnjom kako bismo izbjegli povrate, pregrupiramo se i nastojimo koristiti prijevozna sredstva koja najmanje onečišćuju okoliš.

   

  Osim toga, nastojimo komunicirati na odgovoran i iskren način:

   

  - Za obavijesti o našim proizvodima i pristupu najviše koristimo našu mrežnu stranicu.
   

  - Uzimamo u obzir utjecaj na okoliš koji imaju materijali koje koristimo za razvoj naših sredstava za komunikaciju: primjerice, koristimo karton dobiven od stabala iz šuma kojima se upravlja na održiv način i reciklirane materijale ili one koji se mogu reciklirati.
   

  - Posebno držimo do toga da na potpuno transparentan način obaviještavamo potrošače o odabiru naših sastojaka, razvoju naših proizvoda, našim odlukama i radnjama.
   

  - Svoje partnere (zdravstvene radnike, studente, lokalne zajednice) redovno pozivamo da  posjete naše pogone.
   

  - Laboratoriji Expanscience surađuju s brojnim odborima stručnih znanstvenika radi razvoja smjernica pomoću kojih mogu kolegama prenositi svoje znanje.
   

  - Svake dvije godine organizira se razmjena iskustava između dionika Laboratorija Expanscience (predstavnika nevladinih organizacija, udruga, potrošača, pacijenata…) i stručnjaka.
   

  - Godine 2009. Laboratoriji Expanscience usvojili su Povelju o odgovornoj komunikaciji Sindikata oglašivača, što znači da su dužni obavještavati korisnike na transparentan i odgovoran način te pri odabiru načina komunikacije voditi računa o utjecaju na okoliš.

 • Uporaba

  Naši su proizvodi osmišljeni na način da njihovo korištenje bude praktično i ugodno za vas i vaše dijete,  ali i s ciljem izbjegavanja nepotrebnog trošenja:

   

  - Kada je to moguće, koristimo ambalažu koja omogućuje isporuku točne doze proizvoda (bočice sa pumpicom, tube s pumpicom).
   

  - Koristimo ambalažu koja omogućuje  očuvanje naših proizvoda za njegu, kako biste ih mogli koristiti do kraja njihova vijeka trajanja bez gubljenja kvalitete.
   

  - Za vaše dijete posebno preporučujemo proizvode za kupanje 2 u 1 za tijelo i kosu; na taj ćete način izbjeći gomilanje proizvoda u kupaonici.
   

  - Također, preporučujemo korištenje velikih pakirana; na taj se način koristi manje ambalaže.

 • Istek roka trajanja

  Izrazito nam je važno da naši proizvodi imaju što manji utjecaj na okoliš čak i nakon korištenja: sva kartonska ambalaža i 100% bočica Mustelinih proizvoda mogu se reciklirati (osim uzoraka i u skladu s francuskim standardima recikliranja), dok su formule svih naših proizvoda za kupanje biorazgradive (standard OCDE 302B).

   

  Ako ispravno razdvajate otpad u svojoj kupaonici, na taj način doprinosite i smanjenju utjecaja koji Mustelini proizvodi imaju na okoliš: za više informacija pročitajte naše smjernice za dobre navike koje možete usvojiti u kupaonici!

Pošalji