Umorne ili teške noge - Riječ stručnjaka

Teške noge za vrijeme trudnoće

Trudnoća je razdoblje u kojem je opasnost od problema s cirkulacijom posebno izražena: oni su posljedica povećanja težine i hormonalnih promjena.

 

  • Već od prvog tromjesečja porast hormona pogoduje zadržavanju krvi u venama što oslabljuje stjenke vena i smanjuje tonus krvnih žila. Estrogeni pogoduju otečenosti (edemima), a progesteron utječe na promjene na stjenki i na širenje krvnih žila.
  • Kako trudnoća napreduje, povećanje maternice uzrokuje sve veći pritisak glavne vene koja omogućuje povrat krvi prema srcu.
  • I na kraju, povećanje težine i volumena krvi (od 20 do 30 %) pridonose povećanju pritiska u venama nogu: on je uvećan za 2 do 3 puta. Zalisci su udaljeni jedni od drugih zbog širenja vena i više ne vrše svoju ulogu sprečavanja povrata krvi.


Posljedica toga je da venska cirkulacija u nogama može biti znatno poremećena. Simptomi su različiti od žene do žene i od trudnoće do trudnoće i mogu se pojavljivati od obične smetnje do bolova koji osobu učine gotovo invalidnom. Nakon poroda poremećaji najčešće spontano nestanu za nekoliko tjedana.

 

 

Reagirajte na ovaj članak

Pošalji